Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här breder öknen ut sig – se drönarbilderna från byn Buwayr i klippet. Foto: Pernilla Edholm

Här ska en miljon träd lindra klimatsmällen

Publicerad

Irak är ett av länderna som påverkas allra mest av klimatförändringarna. Det krigshärjade landet går igenom en dubbelt så snabb uppvärmning som genomsnittet på jorden. Genom att plantera en miljon träd hoppas man nu att medvetenheten om klimatförändringarna ska bli större

Hus efter hus står öde på slätterna utanför Mosul som tidigare var centrum för Iraks veteproduktion. I byn Buwayr har mer än hälften av invånarna flyttat de senaste fem åren på grund av torkan.

– Vi kan inte odla när vi inte har något regn. Då ger sig folk av, säger bonden Shalan Fadl till SVT:s repoter Stina Blomgren.

Men nu har en insamling startats för att lindra effekterna av klimatförändringarna. Pengarna går till ett arbete där en miljon värmetåliga träd ska planteras i norra Irak.

Både företag och privatpersoner har kunnat bidra till insamlingen med motsvarande 10 kronor per träd.

Se Stina Blomgrens och Pernilla Edholms reportage från Irak i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.